Bestuurlijke samenvatting

Bestuurlijke hoofdlijn

 “ De wijze man en de dappere man weten wel beter dan hun kop op de spoorlijn van de geschiedenis te leggen en te wachten tot de trein van de toekomst over ze heen dendert.”

- Dwight D. Eisenhower -

Wij geloven in de kracht van onze gemeente. De saamhorigheid onder de inwoners, onze historische dorpen en de fantastische natuur. Wij kijken uit naar de komende jaren waarin we samen werken aan een Leudal dat robuust staat en is opgewassen is tegen de vele ontwikkelingen die nog op ons gaan afkomen. Waarin we de handen ineenslaan. Keuzes durven maken, met een duidelijke stip op de horizon. En niet van ons pad afwijken als we de keuzes eenmaal gemaakt hebben. Zo scheppen we duidelijkheid naar onze inwoners, verenigingen en ondernemers. Door duidelijk, transparant en koersvast te zijn, bieden we hen echt perspectief en een duidelijk toekomstbeeld. Zo bouwen we samen verder aan een ‘Mooi leven in Leudal’.

We hebben een mooie en unieke gemeente met 16 prachtige dorpen. Het is hier fijn om te wonen, te leven en te werken. We zorgen voor elkaar, genieten met elkaar en zetten ons in voor een bruisend verenigingsleven. Elk dorp is uniek en heeft bijzondere en soms verborgen parels waar we iedere dag trots op zijn.

Om te kunnen blijven wie we zijn en te houden wat we hebben, zullen we een antwoord moeten vinden op de ontwikkelingen om ons heen . Deze regionale en landelijke ontwikkelingen beïnvloeden het mooie leven in onze prachtige gemeente. Hoe zorgen we voor toekomstbestendige ontmoetingsplekken? Hoe geven we invulling aan het onderwijs in Leudal? Hoe kunnen we onze agrariërs helpen in onzekere tijden? Hoe zorgen we ervoor dat we onze inwoners die dat nodig hebben zowel fysiek als mentaal blijven ondersteunen?

Dat betekent een opdracht aan onszelf. We moeten zelf een actieve rol aannemen en onze verantwoordelijkheid pakken. De ontwikkelingen vragen om een lange termijn visie en om (het maken van) lange termijn keuzes. Zodat we de rust, de ruimte en het groen voor onze inwoners, ondernemers en verenigingen kunnen behouden. We wachten niet af wat er op ons afkomt, maar bepalen zelf de richting waar dat kan. Dit is niet alleen de wens van ons, maar ook van onze inwoners en onze ondernemers.

Het vinden van een oplossing voor de ontwikkelingen, gebeurt aan de hand van de drie thema’s, passend wonen, vitaal buitengebied en sociale basis. Binnen deze thema's staan de  keuzes centraal, zoals reeds met u besproken. Deze onderdelen worden gezamenlijk met u verder uitgediept voordat definitieve besluitvorming plaatsvindt in de raad. In 2024 mag u van ons de volgende acties verwachten:

Sociale basis
In kwartaal 1 van 2024 wordt de basis aangeboden voor een visie op het mens ontwikkelbedrijf en de zorgboulevard. In gezamenlijkheid zullen de belangrijkste aandachtspunten voor de visie worden besproken. Deze zullen landen in de visie zoals deze door de raad in 2024 zal worden vastgesteld.

Eind 2023 wordt de toekomstvisie voor Sint Ursula aangeboden aan u. Op basis daarvan zal in 2024 een voorstel worden voorgelegd voor de vervolgacties om te komen tot een passende onderwijsvoorziening.

Vitaal buitengebied
In kwartaal 2 van 2024 gaan we verder in gesprek over ons buitengebied. Hierin staat de differentiatie van de kernrandzones en het effect hiervan op de inwoners, de ondernemers en de natuur centraal. Op basis van deze verdiepende gesprekken, komen wij met een voorstel hoe dit in te vullen.

Passend wonen
In kwartaal 3 van 2024 gaan we met u in gesprek over hoe we ons als woongemeente kunnen profileren. Hierbij staat niet alleen de reguliere woningbouw centraal, maar ook de transformatie van de bestaande woningvoorraad en het bestaande vastgoed. Dit om te komen tot een toekomstbestendige woningvoorraad om onze gemeente nu en in de toekomst leefbaar te houden.

Deze pagina is gebouwd op 10/24/2023 16:21:13 met de export van 10/24/2023 16:09:41